Mörkret är här - glöm inte reflexen

Mörkret är här – glöm inte reflexen!

Nu är det hög tid att se till att du är rätt utrustad för höst- och vintermörkret. NTF Skaraborg arbetar för en säkrare trafik och att fler ska synas i mörkret. Vi kommer därför att dela ut kostnadsfria reflexer i Skövde.

Att bära reflex är en liten insats du gör som kan vara skillnaden mellan liv och död. 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt och därför kan en reflex ha stor betydelse. Reflexen gör att du syns bättre i trafiken och minskar risken för att bli påkörd.

NTF Skaraborg delar ut gratis reflexer

Torsdag den 26 oktober från klockan 07:00 står vi på Resecentrum och delar ut gratis reflexer. Passa på att komma förbi och hämta en. Vi svarar såklart också på dina frågor om reflexer och trafiksäkerhet.

Fem fakta om reflexer

  1. En reflex återkastar skenet från strålkastaren på ett fordon. Har du mörka kläder och bilen kör med halvljus på, syns du först på 20–30 meters håll. Bär du reflex ser föraren dig redan på 125 meters håll.

 

  1. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns tydligare när bilen har halvljuset på. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.

 

  1. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med belysning från både neonskyltar och gatubelysning. Du ser fordonen, men föraren ser inte dig. Reflexen skyddar dig alltså även i stan.

 

  1. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Byt gärna ut dina reflexer varje år.

 

  1. Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar och elsparkcyklar. Tänk på att även barnvagnen och hunden behöver synas!

 

Läs mer om reflexer på NTF:s webbplats.

 

För mer info om reflexutdelningen, vänligen kontakta:

Petra Hansson, verksamhetschef NTF Skaraborg  petra.hansson@ntf.se, 070-606 22 54

Mörkret är här - glöm inte reflexen

2023-10-24