Västtrafik och NTF vill få fler att synas

Hösten är här och det är hög tid att synas lite extra i trafiken. Nu startar Västtrafiks reflexkampanj tillsammans med NTF där 80 000 reflexer kommer att delas ut runtom i Västra Götaland.

Ett problem när mörkret faller är att synligheten i trafiken försämras avsevärt. För kollektivtrafikens del innebär det att förarna får svårt att se resenärerna vid hållplatserna. Samspelet mellan förare och medtrafikanter till fots är extra viktigt när det är mörkt och något som kan underlätta är just reflexer. Och åker du buss, så bidrar reflexer till att minska risken att du blir frånåkt på grund av att du inte syns vid hållplatsen.

– Att synas i höst- och vintermörkret är lika viktigt på landet som i mer tätbebyggda områden. Har du på dig en reflex syns du redan på 125 meters håll när en buss eller en bil närmar sig. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du däremot saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän fordonet är cirka 20 meter från dig, säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg.

 

Reflexkampanjen genomförs av Västtrafik i samarbete med NTF i Västra Götalandsregionen. Totalt 80 000 reflexer kommer att delas ut runtom i länet och i början av november ordnar NTF även reflexmorgon i Göteborg, Trollhättan och Skövde.

Bild: Eddie Löthman

 

Fem fakta om reflexer

1. En reflex återkastar skenet från strålkastaren på ett fordon. Har du mörka kläder och bilen kör med halvljus på, syns du först på cirka 20 meters håll.
Bär du reflex ser föraren dig på cirka 125 meters håll.

2. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Sätt reflexerna på armar och ben, ju lägre de sitter desto bättre syns du. Vid dåligt upplysta hållplatser, lys gärna även med mobillampan så att chauffören lättare upptäcker dig.

3. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med belysning från både neonskyltar och gatubelysning. Du ser fordonen, men föraren ser inte dig. Reflexen skyddar dig alltså även i stan.

4. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Kontrollera och byt gärna ut dina reflexer varje år.

5. Och du, detta gäller inte bara under hösten och vintern. Även sommarnatten kan vara mörk, så ta för vana att alltid använda reflex. Och tänk på att även barnvagnen, hunden eller hästen behöver synas.

Västtrafik och NTF vill få fler att synas

2019-10-07